FAQ – Vanliga Frågor

Våningssängar kan väcka en hel del frågetecken och vi har därför försökt sammanställa vanliga frågor och funderingar som kan uppkomma när man funderar på att köpa eller t.o.m. bygga en egen våningssäng.

Är våningssängar för barn farligt?

Nej, inte i vanliga fall. Barn under 4 år bör inte ha någon våningssäng eller loftsäng då det kan vara väldigt svårt för dem att ta sig upp och ner från sängen. Om våningssängen är hög bör barnet vara ännu äldre om barnet ska sova i den översta delen.

Alla våningssängar, oavsett om de är avsedda för barn eller vuxna ska ha ett skydd runt om som gör det svårt (omöjligt) att trilla av sängen i sömnen. Det är bara där stegen kommer upp som det inte ska vara något skydd, annars ska alla sidor av sängen ha skydd.

Vad skiljer en loftsäng från en våningssäng?

En loftsäng har bara den övre sängen och lämnar utrymmet under sängen fritt för annat medan en våningssäng är just en säng med flera våningar. Det finns t.o.m. våningssängar med hela 3 våningar avsett för vanlig takhöjd.

En loftsäng har fördelen att vara mer lämplig för barn då den inte behöver vara lika hög som en våningssäng. Loftsängar för mindre barn är inte så höga och utrymmet under sängen fungerar mer som en koja och förvaringsutrymme för t.ex. leksaker. Loftsängar för äldre barn och ungdomar kan vara lika höga som en våningssäng och då finns det möjlighet att placera ett skrivbord under sängen.

Vad heter våningssängar med stor bottensäng?

Dessa sängar är avsedda för att två personer (vuxna) ska kunna ligga i den nedre delen medan ett barn kan sova i den övre delen. Av den anledning går sängarna under namnet familjesängar.

Vad kostar de billigaste våningssängarna?

Det billigaste och kanske säkraste alternativet om man har en väldigt begränsad budget är att köpa de begagnat från t.ex. blocket.se. Annars har IKEA ett par våningssängar i sitt utbud på 1500 kr och 2300 kr i skrivande stund.

En del försöker sig även på att bygga en egen våningssäng men det är inget vi rekommenderar. Säkerheten i sängar där man sover så pass högt upp är väldigt viktig och även en händig person kan göra misstag som resulterar i katastrof.

Du kan läsa mer om billiga våningssängar här.

Går det att bygga en egen våningssäng?

Det går absolut att bygga sin egen våningssäng, men det är inget vi rekommenderar så länge inte det finns något annat val. Säkerheten är extremt viktig då man sover högt upp och det är lätt att man gör något fel som resulterar i att någon skadar sig.

Det man ska tänka på är att försöka efterlikna en annan säng så mycket som möjligt och ge möjlighet för rörlighet under madrassen. Försök därför köpa botten till sängen löst och bygg sedan efter mått från en vanlig säng.

Om våningssängen ska stå fritt på golvet är det ännu viktigare med säkerheten då den absolut inte får börja vingla med tiden. På ställen som i en sommarstuga kan utrymmet vara tight och en vanlig våningssäng får helt enkelt inte plats. I sådana situationer har man kanske inget annat val.